Luitmuziek uit de Nederlanden

25 and 26 november 2023

Utrecht

CASULANA LUTE CONSORT

Alice Letort: soprano lute, Emma-Lisa Roux: alto lute, Cornelia Demmer: tenor lute, Talitha Cumi Witmer


ZATERDAG 25 NOVEMBER 16.15 UUR

DUMS, Domplein 4, UTRECHT

Duur:  circa 60 minuten


PRIJZEN: normaal €19,00 | CJP / student  € 10,00 

OVER HET CONCERT: In dit programma wijdt het CASULANA LUTE CONSORT zich aan verfijnde arrangementen van bekende Franse airs de cours en dansen voor verschillende luitinstrumenten, waarbij enkele stukken worden gecombineerd met zang. Veel ervan zijn gecomponeerd door Nederlandse en Vlaamse componisten, waaronder Nicolas Vallet. Verder worden er transcripties van polyfone vocale werken uitgevoerd met speciale aandacht voor de stylistische veranderingen rond 1600. Op deze manier neemt het ensemble het publiek mee in de wereld van consortmuziek voor luit, waarin de verscheidenheid aan effect en de dichtheid van de composities een aandachtige luisterervaring opleveren. De contrasterende combinaties van de luiten met de verschillende stemmingen en de stem creëren een wonderlijk effect van klankkleuren en voeren de luisteraar mee naar een wereld van magische klank.

CASULANA, LUTE CONSORT : Het Casulana Lute Consort is een internationaal ensemble voor oude muziek, gevestigd in Basel, Zwitserland. De leden hebben elkaar ontmoet aan de Schola Cantorum Basiliensis. Zij deelden de visie om de muziek voor luitconsort nieuw leven in te blazen. Hun repertoire reikt van renaissance- tot vroege barokmuziek, en omvat composities van luitiste Madalena Casulana. Zij is de eerste bekende vrouwelijke componiste die haar composities liet publiceren, en naamgeefster van het ensemble.

 Het debuut van het Casulana Lute Consort met luitkwartetten van Nicolas Vallet werd gemaakt in opdracht van de Duitse Luitvereniging. De expertise van het Consort kreeg internationale bekendheid tijdens hun eerste recital op de Basel Lute Days 2022, waar waardering en lof werd uitgesproken door gerenommeerde deskundigen.

De concerten die het Casulana Lute Consort gaf op het Musikfest Eichstätt in 2023 waren succesvol en volledig uitverkocht, en werden bovendien live opgenomen door radio BR-Klassik. Hun toekomstige projecten brengen hen naar festivals en concertreeksen in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.


Nederlandse Luit Stichting

Rijn- en Schiekade 15, 2311 AK  Leiden

E-mail: ch.krantz@ziggo.nl

RSIN nummer: 8519.23.719

KvK: 55960936

Bankrekening: NL81 INGB 0006 1498 17