Internationale Luitdagen | International Days of the Lute

Utrecht  3 and 4 september 2022

CISKA MERTENS

Musicalischen Caracteren: o.a. Gebel, Durant, Kleinknecht


ZATERDAG 4 SEPTEMBER 12.00 UUR

Paushuize, Kromme Nieuwegracht 49

Duur: 60 minuten


PRIJZEN: normaal € 19,00 | CJP / student  € 10,00 

OVER HET CONCERT: Ciska Mertens speelt muziek uit de laatste grote bloeiperiode van de luit, voor de heropleving in de 20e eeuw. Dat de luit in zijn nadagen meeging in de verandering van galante rococomuziek naar de vroege klassieke stijl is te horen in een sonate van Jacob Friedrich Kleinknecht, werkzaam in de hofkapel van Bayreuth als kapelmeester en fluitist. Ook de muziek van luitist Paul Charles Durant, eveneens werkzaam in Bayreuth is duidelijk preklassiek. De Tombeau van Georg Gebel, van wie tot op heden geen andere luitmuziek bekend is, is met zijn grote dynamische verschillen en dramatiek doordrenkt van de kenmerken die bij de periode na de barok horen.

Ciska Mertens

Ciska Mertens sloot haar luitstudie bij Toyohiko Satoh aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag af als ‘uitvoerend musicus’. Sinds haar studie is zij actief in zowel ensembles, (barok-)orkesten als met solowerk. De afgelopen jaren werkte zij vooral in kleine bezettingen; zo vormde zij een barokluitduo met luitist Earl Christy. Als solist speelde zij onder andere in verschillende internationale (luit-)festivals.

Zij is daarnaast luitdocent in Leiden en voorzitter van de Nederlandse Luitvereniging. In die laatste hoedanigheid heeft zij zich onder meer bezig gehouden met de organisatie van de Internationale Luitdagen in Utrecht en is zij betrokken bij de organisatie van het tweejaarlijkse Schuytfestival in Leiden.

Nederlandse Luit Stichting

Rijn- en Schiekade 15, 2311 AK  Leiden

E-mail: ch.krantz@ziggo.nl

RSIN nummer: 8519.23.719

KvK: 55960936

Bankrekening: NL81 INGB 0006 1498 17