2018 - International Lute Event

31 August - 2 September 2018

Utrecht, The Netherlands

AGENDA

De succesvolle Internationale Luitdagen van 2013 kregen een vervolg: het festival Internationale Luitdagen 2018. Opnieuw een breed opgezet evenement, waarin het publiek - jong en oud - kennis kan maken met de luit en haar plaats in de cultuurgeschiedenis.

Niet alleen voor luitisten maar voor alle geïnteresseerden organiseert de Nederlandse Luit Stichting, afgestemd met het Festival Oude Muziek, de Internationale Luitdagen 2018. Deze al eerder succesvolle formule maakt het mogelijk om tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht evenementen te bezoeken rondom de luit: solo- en ensembleconcerten, lezingen, lessen, presentaties van zes buitenlandse luitverenigingen en ook het Europees Luitorkest. Voor het eerst is er ook een forum van spelers, bouwers en snarenmakers over snaren – de verschillende aspecten daarvan (historisch, fysisch, gevoel etc.) houden niet alleen luitisten bezig!

Symposium De luit en het Bourgondische leven

Een co-productie met het Festival Oude Muziek Utrecht

Het is gelukt om zes belangrijke sprekers samen te brengen voor het luitsymposium, dat onderdeel vormt van de Internationale Luitdagen. Victor Coelho komt vertellen over luitisten in de Bourgondische cultuur, Marc Lewon heeft het over luittechnieken en repertoire, Willem Mook en John Griffith gaan in op de muziek, Michael Lowe belicht enkele aspecten van de luitbouw in deze periode en Crawford Young toont en bespreekt wat we kunnen leren van afbeeldingen uit deze tijd.

Comité van aanbeveling:

Ton Koopman, musicus en emeritus hoogleraar historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk van de oude muziek

Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, auteur van onder meer Singing in the brain

Maarten ’t Hart, schrijver en bioloog

Pim Levelt, emeritus hoogleraar psycholinguïstiek, voormalig president van de Koninklijke Academie van Wetenschappen